Větrné San Francisco se nachází na západním pobřeží Spojených států amerických a je hlavním kulturním i finančním centrem Severní Kalifornie. Zároveň je čtvrtým nejlidnatějším městem Kalifornie a hned po New Yorku i nejhustěji obydleným v USA. Proslulo zejména jedinečným mostem Golden Gate Bridge, někdejší věznicí na ostrově Alcatraz, lanovými tramvajemi v ulicích, ale i čínskou čtvrtí, rozličnými architektonickými prvky a řadou dalších turistických cílů, díky nimž bývá označováno za jedno z nejhezčích měst na světě.

Slavný most Golden Gate v San Franciscu

Památka spojující San Francisco a Marin County je považována za jeden z divů moderního světa. Golden Gate Bridge, charakteristický svou oranžovou barvou, byl postaven roku 1933. O čtyři roky později, po neúnavném boji s větrem, mlhou a zrádnými přílivy, se konečně otevřel chodcům i automobilům jako ohromující brána do Tichého oceánu. Ještě dnes nás však mohou překvapovat různé zajímavosti, které se k němu vážou. Věděli jste například, že se přímo na mostě narodily tři děti? A všichni kluci! Zajímavé je rovněž to, že most byl za dobu své existence uzavřen pouze třikrát kvůli silnému větru. A tušíte vlastně, proč ta neobvyklá oranžová barva? Samozřejmě pro lepší viditelnost v mlze, kvůli proplouvajícím lodím, ale také proto, že tento odstín krásně ladí s okolní krajinou.

V současnosti je oblíbený visutý most přístupný chodcům, vozíčkářům i cyklistům, ale nesmí se tu jezdit na bruslích či skateboardech. Turisté sem váží cestu často jen proto, aby si pořídili fotografii, kterou by mohli hrdě umístit na Instagram. Přidáte se?

Alcatraz

Bohatá historie Alcatrazu je možná pro mnohé z nás překvapující. Federální věznice, útočiště mořských ptáků, místo s nejdéle fungujícím majákem na západním pobřeží i rodiště amerického indiánského hnutí Rudá síla, tím vším je Alcatraz. Od roku 1850 tu byla také obranná pevnost, později sloužící jako vojenská věznice. O skalnatém ostrově, ležícím uprostřed Sanfranciského zálivu, se vypráví mnoho fascinujících příběhů. Jisté je, že představuje významný přínos pro historii národa, tím pádem i důležitou památku a hojně navštěvovanou turistickou atrakci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *